Автомобилите били виновни за замърсяването с микропластмаса

Вашата количка е празна.
Приятно пазаруване

Каталог

Реклама

HID.bg » Новини » Автомобилите били виновни за замърсяването с микропластмаса

Автомобилите били виновни за замърсяването с микропластмаса

Американско проучване в Германия установи, че основен източник са гумите и спирачките

Автомобилите от години са предпочитаната изкупителна жертва в борбата срещу глобалното затопляне - атакувани и безмилостно регулирани, макар сектори като авиацията, корабоплаването и особено селското стопанство да са не по-малки източници на парникови газове.

Автомобилите били виновни за замърсяването с микропластмаса

Сега обаче към вредите от колите е на път да се прибави още една: замърсяването с т. нар. "микропластмаси". Това са микроскопични късчета синтетична материя, които идват от къде ли не - при прането на изкуствени платове, от някои по-абразивни пасти за зъби, от мокрите кърпички и така нататък. Те са толкова дребни, че не могат да се видят с просто око, затова ги наричаме микропластмаса. Попадат в реките и океаните, действайки като миниатюрни гъби - тоест попивайки всякакви токсини, от инсектициди до бисфенол А. Рибите и другият воден живот смятат, че са планкон, и се хранят с тях, и така накрая микропластмасата завършва в чиниите ни.

Едва в последните три-четири години учените започнаха да осъзнават мащабите на проблема. Следи от микропластмаси бяха открити в мед, в млечни продукти и дори, за всеобщ ужас, в няколко реномирани марки германска бира. Наскоро едно изследване ги намери в 82% от всички видове готварска сол на пaзара.

Автомобилите били виновни за замърсяването с микропластмаса

Сега учени са анализирали над 500 такива микроскопични частици, събрани в околностите на три натоварени германски магистрали. Огромната част от тях - 89% - се оказали с "автомобилен" произход, тоест от гумите и спирачките. Макар да съдържат и други материали, те напълно се вписват в определението "микропластмаси" като вреден ефект за здравето. Рето Гийре от Университета на Пенсилвания представи резултатите от изследването пред американското Геологическо дружество.

Досега се смяташе, че около 30% от микропластмасите в океаните произлизат от автомобилните гуми. Данните на Гийре сочат, че делът е чувствително по-голям. Проблемът се задълбочава от нарастващото градско население и зачестяващите задръствания: автомобил, който често спира и потегля, отделя много повече такива частици от кола, която се движи с постоянна скорост и рядко ползва спирачките.
 

Още по темата
  • Пет мита за софийския смог
  • Химик: Електромобилите замърсяват три пъти повече от бензиновите

Източник: automedia.bg
Виж още новини
Още новини

Пазарувай Онлайн

Гаранция на стоките

Гаранционният период за всяка стока е посочен в съответната за нея страница. Всички стоки, които подлежат на гаранционно обслужване, са придружени от необходимите документи с информация за срока, условията и мястото на гаранционното обслужване. Гаранционните уловия са съобразени с наредбите и изискванията на ЗЗП (Закон за защита на потребителите).

econt


Доставка за София в работно време: 9.00-18:30 - 3 лв

Доставка за София експресно за същия ден - 6 лв.

Доставка за цяла България - Еконт Експрес - 6 лв.

Доставка във фиксиран час +2.40 лв.

Плащане при доставка
При получаване на стоката плащате дължимата сума на куриера.

Плащане по банков път
Чрез банков превод в указаната от HID.bg сметка.

Онлайн плащане чрез EPAY.BG
Чрез банков превод в указаната от HID.bg сметка.

HID.bg

"Алвиа" ЕООД
София, ул. "Цар Иван Асен II" 60
тел.: 0888 795 001
e-mail: info@hid.bg

Работно време:
Понеделник до Петък 10 - 19 часа
Събота 10 - 14 часа
Неделя - почивен ден



Можете да закупите всички продукти на лизинг чрез TBI Credit.

Срока на лизинга е от 3 до 36 месеца.

Какво ново...

© Всички Права Запазени

уеб дизайн